Dalai Lama en de weg naar geluk
Geboren in 1935 in Takster, Tibet als Tenzin Gyatso, mysticus en veelschrijver.
Was voorbestemd om de 14e geestelijk leider van Tibet te worden.
Hij is door de Chinese overheid verbannen uit Tibet en woont sindsdien in India.
Geeft lezingen over de hele wereld.
Zet zich in voor het klimaat, een beter leven door het vergroten van zelfkennis en een gezonde levensstijl..
---------
De boeddhistische psychologie stelt mededogen boven de ideologie en gaat er van uit dat de verschillende religies en ideologieën zijn ontstaan om wezens te helpen geluk te bereikken. Er zijn twee soorten geluk en leed; geestelijk en lichamelijk. Het boeddhisme kent een training van de geest als strategie om lijden te beheersen en een duurzamer staat van geluk te bereiken. Geluk is een combinatie van innerlijke vrede, voldoende economische welvaart en bovenal wereldvrede.
Uiteindelijk vergroot deze verdieping van ons bewustzijn de liefde, een gevoel van universele verantwoordelijkheid en een diepe betrokkenheid bij allen.
---------
Gezondheid; het merendeel van onze spirituele problemen is te wijten aan ons uiterst verfijnde denkvermogen en onze krachtige verbeelding. Daarbij hebben wetenschap en technologie ons onbegrensde hoop gegeven. Het gevolg is dat we soms onze basale menselijke aard vergeten. De Tibetaanse geneeskunde streeft ernaar het natuurlijke helende vermogen van het lichaam aan te spreken. Als het lichaam beschadigd, ziek of gewond is, heeft het een aangeboren natuurlijk vermogen tot zelfheling.
Als we te veel op de moderne wetenschap en technologie vertrouwen, wordt onze levensstijl zelf als een machine en komen we steeds verder van onze basale menselijke aard af te staan. Iemand die als een machine is geworden, heeft geen ruimte meer voor het kweken van genegenheid of meelevendheid. We zijn een en al kennis, maar missen mededogen.
Als we samenwerken, als we met elkaar verbonden zijn door wederzijds vertrouwen, als we vervuld zijn van liefde en mededogen, is het immuunsysteem sterk. Maar als anderen ons verraden of als we ons verwaarloosd voelen, als we boos en verdrietig zijn om hoe anderen ons behandeld hebben, gaat ons immuunsysteem met sprongen achteruit. Het gevoel van eenzaamheid in combinatie met machteloosheid verzwakt het immuunsysteem meer dan wat ook. Als we ons alleen en verlaten voelen, maar er niets aan kunnen veranderen, als liefde en mededogen ons hebben verlaten, is de afweer van het lichaam op zijn zwakst. Angst, onrust en stress verzwakken het immuunsysteem. Woede holt onze afweer uit.
De wetenschap heeft al aangetoond dat onze geestelijke en lichamelijke gezondheid gezondheid sterk met elkaar verbonden zijn. Dit is een heel krachtig argument voor het belang van gemoedsrust, mededogen en vriendelijkheid.
Boeddhistische wegen naar zelfkennis
Boeken:
De diepte van het zijn: het ontwikkelen van wijsheid in het dagelijks leven
Zijn wie je werkelijk bent: het boeddhistische pad naar zelfkennis
Open je hart
Love is the absence of judgment
Wees hier: wijze lessen over de kunst van in het moment zijn
Quotes van de Dalai Lama
An open heart is an open mind
--------
Ondanks alle filosofische verschillen tussen de wereldgodsdienten : ze hebben allemaal hetzelfde potentieel om goede menselijke wezens voort te brengen.
--------
Geduld is de eigenschap die ons in staat stelt te voorkomen dat negatieve gedachten en emoties de macht over ons krijgen. Het beschermt onze gemoedsrustin het bijzijn van tegenslag
---------
Niet goed je eigen waarde kunnen herkennen is altijd schadelijk en kan leiden tot een toestand van mentale, emotionele en spirituele verlamming.
---------
De grootste innerlijke rust komt voort uit het ontwikkelen van liefde en compassie.
--------
Goede menselijke eigenschappen, eerlijkheid, oprechtheid en een goed hart, zijn niet te koop en kunnen evenmin gemaakt worden door machines, maar uitsluitend door de geest. Dit kunnen we het inwendige licht noemen of de zegen van God, of menselijkheid. Het is de essentie van ons mens zijn.
-------
Als de geest wordt overheerst door haat kan het beste onderdeel van de hersenen,waarmee we onderscheid maken tussen goed en kwaad, niet goed meer functioneren.
------
Geluk wordt mogelijk wanneer zelfs wat wij als lijden beschouwen, ons niet ongelukkig maakt.
--------
Je geeft niet iets aan de armen, je deelt iets met hen.
Essentiële leefregels
1. Grote liefde en succes brengen risico's met zich mee.
Ga de liefde en succes niet uit de weg, maar geef jezelf er een realistisch beeld van. Romantiseer niet wat je nog niet hebt, maar zorg er voor dat je klaar bent als het op je pad komt. Ook voor de tegenslagen( bv verlies of angst voor verlies) die er mee kunnen samenhangen.
2. Als je verliest, verlies dan niet de les.
Verliezen is voor je persoonlijke groei belangrijker als winnen, op welk gebied dan ook . Verliezen ondersteunt je op de weg ergens naar toe. Winnen is een kroon op je werk, een afsluiting van een periode en de start van een nieuw begin. Laat je hoofd niet hangen als je verliest en kijk wat je uit de ervaring kunt halen. Dat kan gaan over je vaardigheden op een bepaald gebied, maar ook over jouw ( boze, verdrietige, opgeluchte, wanhopige) reactie op het feit dat je niet hebt gewonnen en - voor je gevoel - niet verder kunt .
Neem je jezelf je verlies kwalijk?
Waar zit hem dat in?
Bevraag jezelf kritisch en krijg inzicht.
3. Leef met respect voor jezelf en anderen en neem verantwoordelijkheid voor je acties
De derde leefregel van de Leefregels van de Dalai Lama lijkt voor de hand liggend, maar niets is minder waar. Want: heb jij echt respect voor jezelf? Respecteer je je uiterlijk, gedachten, emoties, uitspraken, acties, de manier aarop je invulling geef aan je leven? Zolang je jezelf niet volledig respecteert kun je anderen ook niet geheel respecteren, laat staan verantwordelijkheid nemen voor je acties, al doe je nog zo je best. In anderen zie je namelijk de dingen uitvergroot die je van jezelf niet omarmt.
4.5.6 leefregels
4. Niet krijgen wat je wilt, is een krachtige levensles.
Je hebt ergens je zinnen op gezet; ingeloot worden bij een opleiding, een nieuwe baa, zwanger worden, een nieuw huis. En da gaat het niet door. Dat doet pijn., want jouw verlangen naar deze nieuwe levensstap is onderdee van je leven geworden. Je hebt er ruimte voor gemaakt in je hoofd en in je hart en het feit dat je niet krijgt wat je wlt, zorgt voor een rouwproces. Je moet iets loslaten wat je niet wilt loslaten en voelt dan sterker dan ooit of dit echt is wat je wilt en waarom je het zo graag wilt. Reden te meer om ervoor te strijden of toch niet?
5. Ken de regels zodat je er je eigen draai aan kunt geven.
Tegen de regels ingaan, is geen kunst. Ze netjes breken, is dat wel. Daarmee bedoelt de Dalai Lama niet: doe wat je wilt, maar doe het stiekem. Wat hij bedoelt , is: regels zijn er niet voor niets, dus als je ze breekt - wat heus wel eens kan- doe het dan netjes, neem verantwrdeijheid voor je acties en berke dereer geen schade mee.,
6. Laat iets kleins een belangrijke vriendschap niet schaden.
Ruzie met je beste vriend of vriendin? Je kent elkaar door en door, maakt samen veranderingen door, maar in dat laatste volg je elkaar niet altijd. Jij houdt de anderen een spiegel voor of de ander doet dat bij jou. Dat is niet altijd euk. Bedenk waarom je je zo gekwetst voelt of vol onbegrip ben en gana hoeveel deze band je waard is. Wees nooit te trots om de eerste stap naar een openhartig, respectvol gesprek te zetten.
7,8,9 leefregels
7. Als je je realiseert dat je een fout hebt gemaakt, corrigeer deze dan
Fouten maken is net als verliezen een groot goed. Je ontwikkelt je er razendsnel door, tenminste, als je doorhebt dat je een fout maakt, die durft toe te geven en te corrigeren. Soms zie je het zelf in, soms hebben anderen het eerder door dan jij. Wees nooit bang om je fouten toe te geven, het is het krachtigste en meest oprechte wat er is. Als iemand daar laaghartig mee omgaat, zegt dat iets over diegene, niet over jou.
8. Breng elke dag tijd alleen door.
Lezen, wandelen, mediteren, muziek maken, winkelen, in de zon zitten, naar een museum gaan of naar de markt: geniet van de tijd met jezelf. Je week volplannen is geen kunst en druk-druk-druk geen statussymbool. Interessant ben jezelf, niet door je grote netwerk of de dingen die je onderneemt! Alleen zij , is heerlijk en confronterend. Enerzijds ervaar je rust,, anderzijds maakt de innerlijke criticus zich op voor vegen uit de pan. Maar je zult zien; hoe meer je de tijd met jezelf bewust uitbreidt, hoe milder de criticus wordt.
9. Omarm verandering, maar vergeet je eigen waarden niet,
Dit is een hele essentiële leefregel. In een tijd waarin alles kan en elke dag levensveranderend kan zijn. Iedereen heeft een eigen filosofie en mening en kan die te pas en te onpas delen. In lezingen ,boeen kunst en op internet. Sta open voor nieuwe inzichten, wees nieuwsgierig, maar blijf bij je zelf.