Zelfliefde

Zelfliefde is de gematigde vorm van narcisme.

Zelfliefde vergroot ons gevoel van  stabiliteit en waardering voor onszelf.

Leefregels over zelfliefde

1. Houd van je Heer God met je hele hart,

Met je hele ziel en met je hele verstand.

2. Houd net zoveel van je broeders als van jezelf.

- Mattheus 22,39

Neu geboren aus der liebe

Man muss sich selber lieben lernen-

also lehre ich- mit einer heilen und gesunden Liebe:

Dass man es bei sich selber aushalte und nicht

Umherschweife.

- Friedrich Nietzsche

Narcissus

 De mythe van Narcissus ,  een  Griekse legende, is een verhaal over een metamorfose.

Narcissus was een knappe jongeman die leefde voor de jacht. Zijn moeder had van een ziener de voorspelling gekregen dat hij zou blijven leven als hij zichzelf maar niet kende. Velen werden verliefd op hem. Maar Narcissus wilde niets van de liefde weten en wees iedereen af.

Zo was er op een dag een maagd die hem vergeefs probeerde te verleiden. In een gebed aan de goden vroeg ze om Narcissus ook eens te laten voelen hoe het was om iemand lief te hebben die je liefde niet beantwoordt.

Zo kwam Narcissus op een dag aan bij een heilige vijver, waarvan het water kristalhelder was, waar de herders nooit langskwamen met hun kuddes, waar geen berggeir of ander dier zich vertoonde. Moe van het jagen besloot Narcissus om daar even tot rust te komen en zijn dorst te lessen met het water. Toen hij zich voorover boog zag hij  zijn weerspiegeling in het wateroppervlak, maar hij dacht dat het een mooie geest was die in de vijver leefde.

Zo bleef hij daar zitten, in bewondering starend naar deze verschijning. Hij werd verliefd op zichzelf. Hij stak zijn armen uit om het beeld te omhelzen. Het beeld vluchtte weg maar kwamterug toen het water weer kalm was en trok opnoeuw zijn aandacht. Hij kon zichzelf er niet meer toe brengen om van het water weg te kijken, hij dacht niet meer aan eten of drinken, of aan rust..Hij probeerde ermee te spreken, maar kreeg geen antwoord.

Narcissus takelde af. Verloor zijn kleur, zijn levenskracht en zijn schoonheid. Uiteindelijk kwijnde Narcissus helemaal weg en stierf. De waternimfen rouwden om hem, en bereidden zijn lijkverbranding voor., maar het lichaam was nergens te vinden. Het enige wat van hem overbleef  was een bloem,geel van buiten, en omringd met witte blaadjes, die nu nog steeds herinnert aan Narcissus.

De legende gaar overtransformatie en wedergeboorte, en niet over dood en verdwenen zijn. Transformatie in een bloem, die elk jaar  in het vroege voorjaar terugkeert en het einde van de winter aangeeft. Deze bloem staat symbolisch  voor de ontwikkeling van de natuur. Ook is deze bloem bekend om haar krachtige helende werking.

 

Quotes over zelfliefde

Es gibt nur eine Liebe: die selbstliebe.

- Simone Weil

------

Wenn die Selbstliebe einen Menschen zum Zerrbild seiner selbst macht, so liegt es daran, dass er noch nicht geboren ist, dass er noch keinem Blick begegnet ist, der rein genug wäre, an sein wahres Gesicht lieben zu können.

- Maurice Zundel

-----

Wir vertrauen unserem Einzigsein nicht.

- Chögyam Trungpa

-----

Indem ich tauchte, habe ich wieder zu mir gefunden, ich stimmte mit mir überein, nicht mehr als Beobachter, als Voyeur, sondern als zu mir selbst Zurückgekehrter.

- Henri Michaux

----

Wir müssen uns selbst begehren- uns ewig finden, um sein zu wollen.

- Paul Valery

-----

Der flächendeckende Narzissmus verwandelt alle Wesen in Blumen, und er vermittelt allem Blumen ein Bewusstsein ihrer Schönheit.

- Gaston Bachelard

------

Ich bin grösser, besser als ich dachte.

Ich hatte nicht gewusst, dass so viel Gutes in mir steckte.

- Walt Whitman

------

Meine Meinung ist, dass man sich anderen zwar leihen sollte, zich hingeben aber nur ans eigene Selbst.

- Michel de Montaigne

--------

Mann soll niemandes Sensibilität verachten. Eines jeden Sensibilitat ist sein Genie.

- Charles Baudelaire

------

Du selbst zu sein, in einer Welt, die dich ständig anders haben will, ist die grösste Leistung.

- Ralph Waldo Emerson