het onbekende onder ogen zien

13. sep, 2019

Veerkracht is een vaardigheid die kan worden ontwikkeld en aangescherpt. Zoals een spier, hoe meer we hem ontwikkelen, hoe sterker hij wordt. Vaak overleven we eenvoudigweg een trauma of moeilijke ervaring. Door onze veerkrachtspier te ontwikkelen, kunnen we niet alleen overleven, maar ook gedijen.

Terugkaatsen van de trauma's en kromme ballen van het leven kan moeilijk zijn, zo niet ronduit slopend. Heb je je ooit afgevraagd wat het voor sommige mensen mogelijk maakt om terug te komen van tegenslagen, groot of klein, en door te gaan met leven op een zinvolle en doelgerichte manier die groei, verandering en veerkracht mogelijk maakt?

Wat is veerkracht? Veerkracht is het vermogen om onszelf op te pakken en af te stoffen door flexibel te blijven tegenover verandering of moeilijkheden. Veerkracht blijft kalm onder druk, en in het licht van de eisen van het leven, werk of elke transitie die een nieuwe manier van zijn in de wereld vereist, een scheding, verlies van werk, veranderende bedrijfsomgeving, dood of ziekte. Het gaat om het vermogen om zich aan te passen. Kijk eerlijk naar je angst; zorgen maken over de toekomst is een van de meest voorkomende angsten . Leven in een staat van angst is niet productief en geen manier om te leven.

Soulfood:

- let op je ademhaling

- blijf in het heden

- begin klein

- maak je geest leeg van zorgen

- geef de controle op

- denk rustig na over alle scenario's

- praat je er doorheen

9. sep, 2019

De meeste mensen, zelfs atheïsten, geloven dat het goed is om herinnerd te worden aan onze zondige natuur. Waar komt dat verlangen toch vandaan? Waarom keert de 'vernistheorie' steeds weer terug in andere gedaantes? Ik vermoed dat het in de eerste plaats gemakzucht is. Het geloof in onze verdorvenheid is op een vreemde manier geruststellend.

Eigenlijk pleit het ons vrij. Als de meeste mensen niet deugen, dan hebben verzet en engagement ook niet veel zin. Een zondige menselijke natuur biedt bovendien een makkelijk verklaring voor het kwaad. Je wordt geconfronteerd met haat of egoïsme en zucht: 'Ach, dat is nu eenmaal de menselijke natuur.' Wie daarentegen zegt dat de mens in essentie goed is, moet veel harder nadenken over waarom het kwaad toch bestaat. En die verplicht zichzelf in actie te komen, want dan hebben verzet en engagement wel degelijk zin.

- Rutger Bregman  De meeste mensen deugen - een nieuwe geschiedenis van de mens

9. sep, 2019

Can you find another market like this?
Where, which your one rose you can buy hundreds of rose gardens?
Where, for one seed get a whole wilderness?
For one weak breath a divine wind?

You've been fearful of being absorbed in the ground, or drawn up in the air.
Now, your water drop lets go and falls into the ocean, where it came from.
It no longer has the form it had, but it's still water.

The essence is the same.
This giving up is not a repenting.
It's a deep honoring of yourself.
When the ocean comes to you as a lover, 
marry at once, quickly, for God's sake!
Don't postpone it!
Existence has no better gift.

No amount of searching will find this.
A perfect falcon, for no reason has
landed on your shoulder, and become yours.

- Rumi

 

4. sep, 2019

Ik ken veel geesten. Die van wellust, van de stomheid, de diefstal, de moord en die ene, Flibbertigibbet, de duivel die je smoel naar zijn hand zet, maar wat ik hier heb gezien doet elke boze geest zijn verstand verliezen.

- King Lear

4. sep, 2019

Het ziet eruit of u de weg kwijt bent, en niet alleen het verkeerde, maar ook het doodlopende pad volgt.

- King Lear