26. nov, 2018

Snelheid

'Als een bruidegom die zijn tent verlaat, een held die vrolijk voortrent op zijn weg.' Psalm 19

We drukken in onze snelheid de bedrieglijke verwachting uit dat er iets vervuld zal worden. Snelheid is een uitdrukking van geestdrift, gretigheid en opwinding.De bruidegom die op zijn lief toesnelt: dit is het beeld waarover we zouden kunnen mediteren op het niveau van organisaties en beschavingen.

De bijbelse bruidegom die zijn tent verlaat heeft geen haast: Hij maakt haast om bij zijn geliefde te komen. Hij is niet bang voor wat er komt, hij begint niet met piekeren over de risico's en de onvermijdelijke rivaliteit. Dat weet hij allemaal wel.

Hij maakt haast: zijn snelheid komt van binnenuit, behoort hem toe. Laat zien hoe hij is. Er is geen sprake van politiek, digitaal of financieel dictaat, maar van een drang die voortkomt uit gevoelens, hij wordt als door een magneet aangetrokken door een horizon van oneindige liefde. Buiten de tent is daar de bruid, in een heden dat standhoudt zonder een hypotheek te leggen op de toekomst. Zij is geen doel dat bereikt moet worden, zijn verovering is geen prestatie, maar een ontmoeting tegen de achtergrond van de eeuwigheid.