15. mei, 2017

School van liefde en inzicht

Er is intense liefde nodig om onderscheid te kunnen maken in de veelheid aan begeerten en verlangens die ons leven vullen en om vervuld te raken. Soms staan we aan de afgrond: het voorwerp van verlangen ontsnapt op het laatste moment aan onze intentie het te grijpen- het laat zich niet vangen. De kloof is onoverbrugbaar en wij worden in een metamorfose gegooid. In plaats van blind je driften te volgen verandert en verfijnt je intimiteit. Het voorwerp van totale liefde, haat of begeerte ziet men als een boodschapper van God. En dat is wat omkeer zo onweerstaanbaar krachtig maakt.(Saulus, Pan, Rumi)

De Beminde bewerkt op onvoorziene wijze een omvorming in een minnaar. Men heeft liefde en verlangen nodig om de wijn van de Beker te kunnen onderscheiden. Een mens denkt zijn eigen verlangen te volgen, maar, alles verloopt uiteindelijk volgens Gods wil.

Zo lang een mens denkt dat hij een individu is, verschijnt God in de gedaante van een individu, om het idee van aparte individualiteit weg te nemen. Dat zou de homeopathie van de school der liefde kunnen worden genoemd.