5. mei, 2020

Reset

De pandemie die we momenteel doormaken, kan apocalytisch lijken. Door de de eeuwen  heen hebben religieuze overtuigingen mensen een manier geboden om apocalyptische momenten te begrijpen, van hongersnood tot oorlog tot plagen.

Dat is logisch, want, het woord 'apocalyps' zelf betekent een onthulling, een openbaring, niet het Einde der tijden, zoals het vaak wordt geïnterpreteerx. Het gaat niet alleen om het einde van de wereld. Het helpt ons om iets te zien dat eerder verborgen was.Het zegt dat we eerder in moeilijke omstandigheden zijn geweest en dat we er voorbij zullen komen.

Voor mensen van welk geloof dan ook, of helemaal niet, die deze pandemie zien als een 'goddelijke reset' in plaats  van een plaag kan het helpen te onderzoeken hoe we een beter, vriendelijker leven kunnen leiden, samen en ook door naar binnen te kijken. Ieders acties jegens elkaar en de wereld betekent dat we de uitkomst kunnen veranderen: als mensen meer medelijden met elkaar hebben en als sociale ongelijkheid wordt verminderd.

De verwoesting en destabilisatie van onze huidige pandemie is een herinnering dat in verschillende tradities de herinnering aan ernstige uitdagingen die we in het verleden hebben meegemaakt hoop kan bieden - dat mensen dergelijke momenten eerder hebben overleefd, en dat de onthulde waarheden een oproep tot actie kunnen worden.

Onze veerkracht in een crisis uit het verleden helpt ons om onze  huidige uitdagingen het hoofd te bieden.  Zeg:' Ik weet dat ik het aankan'.