25. jun, 2019

Woestijnervaring en Uittocht

Een mens maakt veel omzwervingen in zijn leven. Je gaat weg van huis, zwerft door de woestijn of over de zee, maar uiteindelijk komen we weer terug in de veilige geborgenheid van thuis! Het vertrekpunt wordt ook het rustpunt: de plaats van afscheid wordt de plaats van het uiteindelijk weerzien. De cirkel is rond. De geschiedenis gaat zich herhalen.

Soms begint 'een begin' niet op menselijk initiatief, maar door het ingrijpen van God.  Dan is er geen sprake van herhaling en eeuwige terugkeer. Je wordt geroepen, losgemaakt van alles wat je bindt en je vertrouwde omgeving en je stort je in het avontuur met God. Het is niet alleen een avontuur, een menselijk avontuur, maar er ontsaat een concrete vorm, een houding waardoor je je gaat onderscheiden. Een oervorm!

De naam die dit fenomeen heeft gekregen is Uittocht; het vertrek van een bepaald punt zonder de mogelijkheid van een terugkeer en zonder een duidelijk aangegeven bestemming.Dit motief kent  een religieuze geladenheid vanwege de aanwezigheid van God in deze (jou) geschiedenis. Hij is erbij. Hij maakt zijn Naam waar.

Uittocht is woestijnervaring. In deze woestijnervaring hervindt je je (religieuze) identiteit.