13. jun, 2019

Mystiek

Mystieke theologie helpt ons herinneren wie wij zijn en is gericht op vernieuwing van ons leven.

Een mysticus is iemand die het leven 'waarneemt' met de ogen van de ziel, die eerder de macht van God ervaart dan het goddelijke beleid bespreekt of ter discussie stelt.

Een mystieke reis is een innerlijke oefening met behulp van taal, die specifiek op de ziel is gericht.

Mystiek denken verwijst naar een vermenging van intellect en  kennis met bewustzijn van de aard van het mystieke rijk. We leren al vroeg 'partij te kiezen', om onze zintuigen te richten op de uiterlijke wereld, tastbaar, fysiek of vertrouwen op onze innerlijke wereld van uiterst persoonlijke, subjectieve en intuïtieve ervaringen.

Vergeven is een mystieke daad, een uitdaging die bedoeld is om de vensters van je verstand schoon te maken vooral die waardoor je alleen jouw behoefte aan persoonlijke genoegdoening kunt zien. Je kunt de pijn van anderen niet zien door deze vensters omdat ze, net als spiegels, alleen jezelf reflecteren.

Mystieke wijsheid is het menselijk bewustzijn over de reis die we allemaal maken: het leven. Je levenskracht stuurt noodsignalen, je bereikt een keerpunt dankzij een crisis.

Mystieke ervaringen zijn eenvoudig momenten van genade die meer waard zijn dan alle moeilijkheden in het leven. Dergelijke ervaringen moeten leiden tot meer naastenliefde.

Niets is gemakkelijk, in het leven in mystiek bewustzijn, maar het is nog moeilijker daarbuiten te leven.