25. dec, 2018

Een Naam om alle namen te zeggen

God is de naam van iemand die duizenden namen heeft. Hij heet stilte, dageraad, iemand, seringen en ontelbaar andere namen. Het is onmogelijk ze allemaal te noemen, een leven zou niet volstaan en het is om sneller te gaan dat men een naam als deze heeft uitgevonden , God,  een naam om alee namen te zeggen, een naam om iemand te noemen die overal is, uitgezonderd in kerken, stadhuizen, scholen en alles wat van ver of dichtbij op een huis gelijkt.

Want God is buiten, de hele tijd, bij elk weerstype, zelfs in de winter- en hij valt in slaap in de sneeuw en de sneeuw wordt zacht voor hem, geeft hen enkel haar witheid met enkele sterren erop geprikt, ze houdt de brandende kou voor zichzelf. God heeft geen huis, heeft er geen nodig. Trouwens, als hij er een ziet, opent hij de deuren, scheurt de muren, verbrandt de ramen.

En met hem gaat alles naar binnen, de dag, de nacht, het rood, het zwart, alles in willekeurige volgorde, en dan, en dan alleen worden huizen draaglijk. Alleen dan kan men ze bewonen, want alles bevatten ze, de zon, de maan, het zotte leven, de felblauwe ogen van de zotheid....

- Christian Bobin