19. okt, 2018

Getroffen door (emotionele) blindheid

Het komt voor dat mensen getroffen worden door een (emotionele )blindheid: Isaak, Paulus, Galileo e.v.a.
Deze vorm van blindheid komt vaak voor omdat de persoon een grote tegenstrijdigheid ervaart in zijn leven; zaken die onbeslist blijven en die daardoor een gevoel van onbehagen oproepen,  hij de waarheid niet mag beleven of omdat hij niet graag ziet omdat het zien hem pijn doet, omdat hij zich beter voelt in het donker, waarin zekere dingen kunnen gebeuren die moeten gebeuren.

Hoe moet dat worden begrepen?
In die zin dat de samensmelting van lichaam en geest veel inniger, de ziel veel lichamelijker, het lichamelijk veel meer door het psychische wordt bepaald dan men soms denkt. Natuurlijk is er een aanleg voor infecties van het bindvlies, ieder mens heeft een zwakke plek, maar in werkelijkheid is er sprake van een groot gevoel van onbehagen. Ze lijden zwaar onder hetgeen ze moeten aanzien of waarvoor je de ogen moet sluiten om het niet te zien. En onder je eigen zwakheid die je verhindert aan de wantoestanden een eind te maken.

Dus klaag je over je ogen, over de tranen en over branderigheid van je oogleden, en ook dat je wazig ziet, dat het licht pijn doet en zoek je de donkerte op.