25. jun, 2018

Eckhart als zielzorger

Meister Eckhart heeft een geboorte- en een hoogtetheologie geschreven, maar je kunt hem ook lezen als zielzorger die zijn publiek van alle angst tracht te bevrijden.
Inleiding: een mens bestaat uit twee delen; een naar binnen gerichte mens, deze mens heeft de beschikking over  vijf zintuigen die hem daarbij ondersteunen. Het tweede deel van de mens is de naar binnen gerichte mens, de innerlijke mens. 

Om tot handelen te komen heeft de mens 'zielskracht' nodig. De krachten van de ziel gebruiken we om de vijf zintuigen te ondersteunen. Het surplus van de zielskracht(en) dat wil zeggen wat de de ziel meer aan krachten heeft dan zij aan de vijf zintuigen verstrekt, schenkt zij aan de innerlijke mens. Die dit surplus kan gebruiken voor geestelijke of sprirituele doeleinden.

Nu verbruiken nogal wat mensen al hun zielekrachten voor de uitwendige mens. Hun geest en zinnen richten zij op vergankelijke zaken en ze hebben geen ruimte voor de innerlijke mens.Je kunt dus als uitwendig mens actief zijn terwijl de innerlijke mens daarbij niet betrokken is en dus onbeweeglijk blijft.