15. mei, 2018

Waak

'Waak, want je kent noch de dag, noch het uur', zei Jezus op het einde van de parabel van de 5 wijze en 5 dwaze maagden, die wachten op het bezoek van de Echtgenoot.

Pinksteren betekent niet slapen, maar waakzaam blijven, want je weet niet op welk moment de Geliefde zal komen. Deze Geliefde, deze mystieke Echtgenoot is de Heilige Geest. De belofte van Pinksteren.

De meeste mensen zijn niet voorbereid op mystieke ervaringen; daarom raken ze er zo van in de war. Een mystieke ervaring vult je ziel met onweerlegbaar bewijs dat je intiem wordt gekend door een alwetende God, maar de ervaring kan schokkend zijn vanwege de openbaring van de onbevattelijke grote afstand tussen God en de aarde. Door ons uitgevonden overigens.

Teresa van Avila  leert ons over de kracht van het uithoudingsvermogen dat nodig is om een dergelijke ervaring te doorstaan. Het doorstaan van een openbaring van het goddelijke plan en dat aanvaarden ontwikkelen zielskracht. Mystieke ervaringen vinden plaats wanneer je eraan toe bent. Vaak is je ziel eraan toe maar moet je je geloof sterker maken om de aanwijzingen op te volgen. Wanneer je je geloof aan je denken overdraagt om het te besturen, eindig je in een geloofscrisis.

Teresa's advies; centreer jezelf met een gebed. Vraag je ziel 'hete genade' door te geven.
Herhaal de woorden 'hete genade'.