25. apr, 2018

Hoe lees je mystieke lectuur?

'Als er niets nieuws zou zijn, dan zou niets oud worden.'

-  Meister Eckhart

Een tekst voor het eerst lezen en hem als iets totaal nieuw en onaangeroerd ontdekken, is een buitengewoon plezierige ervaring. En tegelijk is het ook een beetje 'lijden' omdat ik na het lezen weet dat ik deze tekst nooit meer voor de eerste keer zal kunnen lezen. Precis dat inzicht zou Eckhart betwijfelen, want daarbij wordt ervan uitgegaan dat men iets kan vatten of zelfs bezitten. Zijn argument: wie met echte Gelassenheit leest, die zal dezelfde tekst steeds weer op een volkomen nieuwe wijze ontdekken, zelfs zo alsof hij hem nog nooit gezien had.

Je kunt  Eckhart lezen om hem te lezen en niet om iets nieuws te ontdekken. Je leest dan 'op geen wijze', dus zonder de bedoeling een goede raad te vinden voor het dagelijks leven, of een beter mens te worden, of zich theologisch te scholen. Op de vraag waarom je Eckhart leest, zou, zou je dan antwoorden: ik weet het niet, maar ik geniet.

Als ik bij de lectuur van Eckhart bijvoorbeeld inzie dat mijn probleem de eenheid met God is, dan kan ik dat zonder waarom ter kennis nemen. En reeds dat werkt al verlossend. De lectuur zelf werkt bevrijdend.