18. jan, 2017

Copieer gedrag

Adepten zijn mensen die de stijl en de ideeën van anderen navolgen of een bepaald niveau van kennis en vaardigheden van een bepaalde groep heeft bereikt. Denk daarbij aan Jezus, Boeddha,  Osho, kunstenaars, mystici, de esoterie. Naast een inwijding in de leerstellingen van de betreffende groep  is deze navolging  gericht op verbetering van het huidige leven van de persoon in kwestie en zijn omgeving.

Om een paar voorbeelden te noemen:

Mirabai Starr-   Professor Interreligieus  spiritueel onderzoek  in Amerika, leest de geschriften van de mystici in de oorspronkelijke taal. (Spaans)
- zij heeft de essentie weergegeven uit de nalatenschap van de europese christelijke mystici (God is liefde) 
- vergelijkt dit met de mystieke werken van  andere religies (Soefisme,Boeddhisme,Taoïsme)
- zij voelde dat zij leiding kreeg van God(geest of Universum) in de vorm van speciale ontmoetingen, inzicht in haar levensweg, transformatie.

Caroline Myss- Theologe, Intuïtief genezer, schrijfster
- heeft zich speciaal verdiept in  het werk van Teresa van Avila
- heeft de inwijding zoals beschreven in Teresa's 'Burcht (The Interior Castle) vergeleken met  'de leer van de zeven sacramenten' (Katholieke kerk),  de zeven chakra's (Boeddhisme), de Kabbala (Joodse mystiek) en de zeven valleien (Soefisme)
- zij kreeg leiding in de vorm van de stem van Teresa, beelden en visioenen met teksten, bevestigingen door ontmoetingen.

Paus Franciscus- 
-  de keuze van zijn naam verwijst naar de Franciscaner traditie, naar Franciscus van Assisi, de Mysticus die opdracht kreeg de kerk ' inhoudelijk en innerlijk te veranderen'.
- De Paus pakt 'de uitvoerende macht' van de kerk  aan door deze  te vereenvoudigen.
- één van zijn eerste daden was de Mystica 'Angela van Foligno heilig(heel) te verklaren.
- hij volgt regelmatig ingevingen van de Heilige Geest (vluchtelingen)

Conclusie: je hoeft niet persé origineel te zijn. Ook navolging is goed genoeg!