14. jun, 2016

Mystiek bewustzijn

Mystieke ervaringen zijn over het algemeen sporadisch. We kunnen niet bedenken dat we dat volhouden als een manier van leven. Toch ondergaan mystici een belangrijke verschuiving in hun relaties met macht en werkelijkheid die ook hun alledaagse denkrichting verandert.

Voor de meeste mensen is macht een externe kracht die ze waarnemen als op hen afkomend of hen aanvallend, dus voelen ze zich altijd defensief. Maar met mystiek bewustzijn ligt je macht in jezelf. In plaats van macht die op je afkomt, stroomt er nu macht door je heen. Je kunt betere, bewustere keuzen maken omdat je verder kijkt dan het persoonlijk ego.

Door mystiek bewustzijn kun je bijvoorbeeld het verlies van een baan of scheiding als een nieuw begin beschouwen. Je kunt zien dat je gedwongen bent uit een symbolische cocon te groeien en dat je op het punt staat in iets nieuws te veranderen.

Bepaalde veranderingen in het leven zijn in feite altaren van transformatie. Mystiek bewustzijn kan je de genade geven om ieder moment te verlichten en niet alleen maar moeilijke momenten.