19. okt, 2020

Wakker zijn

Binnen de psychologie wordt er gezegd dat het therapeutisch van belang is om tegenover alle verdringingen, beoordelingsfouten en realiteitsontkenningen van geestelijke ziektes het realiteitsprincipe naar voren te brengen , dus om de ander te helpen om weer met beide benen op de grond te staan.

Wat Jezus bedoelt' met 'wakker zijn', dat is blijkbaar deze zelfde ervaring, namelijk dat wij geen enkele reden hebben om de werkelijkheid van ons leven te ontlopen. Wat daarin vanuit het verleden als schuld is meegekomen, dat kunnen wij aan onszelf toegeven als het laatste woord van ons leven een woord van vergeving is. Wat ons in het heden te zwaar en ondraaglijk lijkt, dat wordt draaglijk als God niet meer van ons vraagt dan te zijn hoe Hij ons heeft geschapen.

En wat wij in de toekomst vrezen als mogelijk falen en als schande, dat kunnen wij accepteren als God volmondig 'ja' tegen ons zegt. Wakker zijn en wachten - dat kunnen wij in het bewustzijn dat God op ons kleine leven al een eeuwigheid heeft gewacht. Hij wacht er enkel en alleen op dat wij onszelf leven. En overal waar wij dat doen, daar zal een stukje God deze wereld binnenkomen.