18. jun, 2020

Vrede met jezelf

'Want wat is een mens ermee gebaat als hij de hele wereld wint maar zichzelf verliest of beschadigd? - Lucas 9, 25

'Wanneer jij jezelf niet kunt aanvaarden, dan heb je overdreven verwachtingen wat betreft de waardering door anderen'. - Anselm Grun in: Als het leven een last is

-----------

Waar gaat het werkelijk om? Wie ben je en hoe ben je voir jezelf?

Heb je vrede met jezelf?

Ben je tevreden, ervaar je diepe vrede als je je eigen ziel waarneemt?

Wat is dat dan?  Misschien kun je het duiden met rust vinden in jezelf.

Geworteld zijn in je zelf zodat zelfs de stormen in je leven je niet kunnen ontwortelen.

Maar voor het zover is het je eerst een weg moeten afleggen. Een route gaan om te ontdekken wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Gaandeweg heb je je ambities moeten bijstellen omdat je de lat te hoog hebt gelegd.  Vrede met jezelf is ook tevreden zijn met jezelf. Het duidt er ook op dat er misschien een periode is geweest waarin je die vrede niet hebt gekend, waarin je nog zoekende was omdat je niet wist wat je wilde en wat je nodig had.

Wie ben je en wat heb je nodig?

Niet aan de buitenkant maar van binnen. Die vraag kun je meestal pas beantwoorden na een aantal ervaringen. Ervaren heeft met ontvangen te maken en daarna met inzicht op basis van datgene wat je hebt ontvangen. Ziekte, stress en burn-out kunnen je in een toestand van transitie brengen, een toestand die veranderingen mogelijk maakt. Ze zijn een vorm van een prijs die je betaalt. Je bent te ver doir gegaan op een weg die niet heilzaam was. Je bent te laat tot de ontdekking gekomen dat er ook alternatieven zijn.

Ook op basis van 'geschenken' zoals talenten, goede gezondheid, prettige relaties kun je  tot heldere inzichten komen. Met zelfacceptatie begint de weg naar een gelukkig leven.