18. okt, 2017

Je verlies nemen

Bij een 'kruispuntbeslissing' stoten we als het ware een van de ik's af, waartoe we bij onze geboorte de mogelijkheid meekregen. Die mogelijkheden staan niet los van de wereld waarin we leven. Van alle mensen die je zou kunnen worden, moet je van een deel afscheid nemen. Zo verlies je op elk kruispunt een ik- omdat het er gewoon niet in zat, hoe verdrietig dat ook is. Je verlies nemen is ook een levenskunst.

Nadenken over je doelen,je verlies nemen als die doelen onhaalbaar zijn, hoe moeilijk het ook is, dat gaat uiteindelijk naar de vraag hoe je je leven leeft. Hoe je je levenspad vindt dat het beste bij je past. Als het gaat om levenskeuzes is er niet zoiets als 'goed' of 'slecht', het gaat om wat je wilt.

Juist als het gaat om levensdoelen en het opgeven ervan, is eerlijkheid nodig. De verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Voor wat je nodig hebt, voor wat bij je past.vEr is moed en respect voor nodig om eerlijk en vriendelijk naar onszelf te kijken.Werkt iets niet meer voor je, stop ermee! Erken ook dat het niet voor niets was- het maakt deel uit van wie je bent en op z'n minst houd je er zelfkennis aan over. Blijf niet hangen in spijt. Erken dat het zo gelopen is. Wees mild. Als je een doel opgeeft, stop dan ook écht.

Neem vandaag als  nieuw beginpunt. Waar ben je nu, wetend wat je nu weet, met de ervaring die je hebt? Elke keer als je je verlies neemt, heb je meer inzicht in wat bij je past, in wie je bent en wie je wilt worden. Het is niet wat je achterlaat, maar wat je meeneemt.

- Happinez nummer 7 2017