7. sep, 2017

Overlevingskracht

Soms ben je verdwaald in je zelf; je bent in een benarde positie, om welke reden dan ook, na enige tijd leer je hier mee te leven. Gebeurtenissen waarbij het soms lijkt of je even niet kunt leven, of alles ophoudt te bestaan, terwijl alles gewoon verder gaat.  Het zijn meestal niet de meest prettige posities maar je kunt er op dat moment niet uitstappen. Het is wat het is.

Toch zijn mensen in een dergelijke positie vaak in staat om het beste uit zich zelf naar boven te halen om te overleven.  De kracht om met iets heel kleins blij te zijn. Het geluk verplaatst naar iets wat binnen handbereik ligt. De mens heeft altijd iets in zich van waaruit het licht kan worden aangestoken, om van daaruit iets nieuws te maken. Het gebeurt vanuit je zelf, omdat de omstandigheden niet veel te bieden hebben. Dan moet je wel naar je zelf om iets leuks te verzinnen, want verder is er geen keus.

Het is de ongelofelijke overlevingskracht die in de mens aanwezig is en die je vaak leert kennen als het echt nodig is, als de nood toeslaat of als er geen andere oplossingen meer zijn.