19. jun, 2017

Het nieuwe bewustzijn

Concentratie op het innerlijke leven van onze geest zien we vaak over het hoofd. Het kan ons echter bevrijden van vaste mentale patronen. Door te reflecteren op onze communicatie met anderen en met onszelf komen we er achter wie we eigenlijk zijn en wat er in ons omgaat. Onze dagelijkse interacties zijn van belang, omdat ze onze neurale circuits vormgeven.

Het ontwikkelen van een gezonde geest helpt ons om meer uit het leven te halen. Hoe kunnen we onze gedachten en gevoelens sturen? Hoe kunnen we de geest van anderen kennen zodat we begrijpen wat hen bezielt, om effectiever en met compassie te reageren?
Welke onderwerpen geven je (in)zicht op de geesten achter je gedrag? Wat maakt het verschil in ons leven zodat we geen slachtoffers worden van een ineenstorting van onze geest?

- door flexibiliteit van respons; we kunnen ruimte scheppen, pauzeren voordat we reageren
- we kunnen ons volledig bewust maken van wat er gebeurt en niet alleen impulsief reageren
- we overwegen diverse opties voordat we reageren.
- door zelfobservatie kunnen we de grotere context zien waarin we leven
- we kunnen een gedachte en gevoel hebben zonder er door te worden meegesleept. Ze zijn tijdelijk en maken niet de totaliteit uit van wie we zijn.
- moreel besef ontwikkelen; je eigen persoonlijke gevoelens en reactiviteit tegenover wat juist en eerlijk is
- herkennen van verhalen van  'gezichtsverlies'

De cruciale reflectie is dat we open, observerend en objectief blijven t.o.v wat er zowel in ons als in anderen gebeurt!