28. sep, 2016

Schaduwleven III

Inzicht in de schaduw: zet de gedachte overboord dat je het kunt 'overwinnen', 'winnen' betekent ook 'verliezen'. het goede verslaat het kwade niet. We hebben allemaal slechte dingen gedaan of neigingen waartegen we vechten. De scheiding tussen het goede en het slechte ik is onoplosbaar. 
Vaak kunnen we geen genoegen nemen met gemakkelijke (levens)recepten zonder de normale remmingen en zelfbeperkingen. Simpele genoegens kunnen we niet beleven. gewoonten en 'demonen' herinneren ons aan onze zwakheden en slechtheid. Het 'slechte' fragment verliest het contact met de diepste kern van het zelf. Het volwassen deel heeft zich aangepast aan de wereld en andere mensen. Daarom verdring je 'kwade' kant(en) niet. 

Wordt de schaduw op de proef gesteld dan neemt ze haar toevlucht tot extreme vormen van zelfvernietiging. In de greep zitten van je schaduw betekent gevangen zitten in de mist van illusie(wie ben ikecht?). Zet er een punt achter, doorbreek de verlokkking en verdoving van zelfvernietiging. De schaduw verliest haar macht als het bewustzijn niet langer verdeeld is. Bewustzijn ziet zichzelf als een geheel nieuw zelf en een nieuwe wereld.

'Alleen de zon, pal boven je, doet je schaduw verdwijnen'. - Rumi