15. jan, 2016

Waarheid communiceren

In onze maatschappij is een groot deel gebaseerd op geheimhouding. We geloven dat het leven functioneert  door wat we elkaar niet zeggen, niet door wat we elkaar wel zeggen. Op die manier is geheimhouding een sociale code geworden, onze ethische code.
Liegen - zowel over grote als kleine zaken- wordt door zovelen zo algemeen aanvaard dat ze zelfs liegen over het liegen. We hebben schuldgevoel en schaamte aan die labels geplakt en hebben een groot aantal zaken als 'verkeerd' geclassificeerd, niet omdat ze niet werken, maar omdat we ons verbeelden dat ze 'ongepast' zijn; in onze ogen en die van God.

We hebben definities gemaakt van 'wat werkt' en wat 'niet werkt', definities die niets te maken hebben met 'wat echt zo is'. Je gevoelens eerlijk uiten wordt door de maatschappij vaak als 'verkeerd' beoordeeld. Terwijl je beter de conclusie kunt trekken dat gevoelens verbergen of 'sociaal correct' zijn het leven niet vergemakkelijkt. Alle echte communicatie gaat over waarheid. En uiteindelijk is de enige echte waarheid liefde. En als de communicatie moeilijk is, dan is dat een teken dat de liefde niet honderd procent aanwezig is.